[sibwp_form id=2]
De laatste tijd ben ik geregeld bezig met het thema oprechtheid. Ik merk dat ik houd van openheid en eerlijkheid. In relaties, in onze communicatie en in ons geloof. Kwetsbaarheid verbindt.
Toen ik eind 2019 thuis belandde, en daar veel tijd doorbracht in de stilte en het ‘niks’, werd ik ook gedwongen om mijn eigen geloof en kijk op God nader te onderzoeken. Ik merkte dat de stilte mij best confronteerde. Geen meeslepende worship songs waarin je met duizenden dezelfde God aanbidt, de ‘kippenvel’ momenten, ministry teams die bidden voor opwekking of genezing. Dat was er opeens niet meer. Het was opeens ik en God. Worstelen. Zoeken. Niks horen. Bijbel lezen. Niks voelen. Frustratie. Maar in dat zoeken bleef één ding gelukkig altijd. Honger. ‘Er moét meer zijn dan dit’. Het onstilbare verlangen in mijn hele lijf, mijn hele wezen.
Toen we tijdens de opkomst van live-streams in Corona tijd werden doodgegooid met online kerkdiensten, aanbiddingsconcerten en conferenties, merkte ik dat hoe meer van die diensten ik zag, hoe meer – laat ik dan ook maar even eerlijk zijn – ik me kon ergeren aan onze maniertjes als mensen en in dit geval als christenen. Het jargon, de one liners, de blikken en poses in aanbidding. Was het wel echt? Zijn we niet hypocriet soms met z’n allen? Maar ook voor mezelf legde ik de lat steeds hoger. Was wat ik deed wel vanuit een zuiver motief? Ben ik niet teveel met mezelf bezig en te weinig met God? Wat moesten mensen wel niet van me denken als ik iets post over mijn eigen muziek en te weinig over God zelf praat in verhouding?
Uiteindelijk is het onvermijdelijk dat we als mensen dingen vinden van iets. Daar zijn we mens voor. Maar op het gebied van oprechtheid is dat (gelukkig) een zaak tussen jou en God. Wat een opluchting dat het niet aan ons is om een oordeel te kunnen vellen over de echte motieven en oprechtheid van een ander. 🙂
En wat betreft mijn eigen zoektocht troost ik mij met de gedachte dat mijn Vader allang intens blij is dát ik Hem zoek. Alsof ik bijna hoor: “Maak je niet zo druk, ik ben blij met je. Ik hou van je”. Misschien is het allemaal wel simpeler dan we denken, en is de oprechte honger in ons hart goed genoeg.
1 Samuel 6:17 Want een mens kijkt hoe de buitenkant is, maar Ik kijk hoe hij innerlijk is.”