[sibwp_form id=2]

Resound. Een van de grootste en meest intensieve dagen uit mijn bediening tot nu toe.

Wat was het bijzonder! Al jaren had ik de droom om een live worship album op te nemen. Toen dit een jaar geleden vervolgens concreet op tafel kwam te liggen, ging het opeens heel snel. We werden getipt over het Openluchttheater, en zo gauw we daar gingen kijken waren we om. Hoe geweldig is het om middenin de natuur te staan en daar onder de open hemel de Schepper ervan toe te zingen.

Maar ja… als je in zo’n indrukwekkende omgeving staat moet dat natuurlijk ook wel beeld komen! Vrij snel daarna was het project van ambitieus idee veranderd in een grootschalige live registratie met acht camera’s, licht, geluid en zelfs een heel voorprogramma.

Alles kon tot in de details worden geregeld, behalve… het weer. Er werd veel gebeden voor goed weer. Door veel mensen. En dan toch… begint de veelbesproken dag met een stortbui van ruim 4 uur. Het voorprogramma is uiteindelijk deels afgelast, en de teleurstelling was groot.

Tenminste, ogenschijnlijk voornamelijk bij mij. Ik stond te balen onder de soundcheck (gelukkig wel droog onder een tentdoek),maar wat me zo goed deed om te zien was dat alle tientallen vrijwilligers die al aanwezig waren onvermoeibaar en vol optimisme door gingen met sjouwen, klaarzetten, grapjes maken en hard werken om dit evenement alsnog een succes te maken. Wat bijzonder!

Gelukkig ging de soundcheck verder goed en hadden we zelfs wat extra tijd omdat een groot deel van het voorprogramma niet door ging. Dus goed voorbereid zijn we als band naar de kleedkamer gegaan en hebben daar kunnen eten. Daar kwamen gelijk de eerste goede (weer)berichten aan. Rond 19:00 u zou het droog en zonnig gaan worden! Een half voor het concert. Ik zat nog zo in de teleurstelling van het slechte weer op dat moment dat ik redelijk behoudend enigszins positief kon reageren en vriendelijk knikte. Maar toch… Het gebeurde. Na het laatste gebed met de band braken de zonnestralen door en werd het op slag stralend weer!

Een weerman die had meegeleefd naar het concert toe stuurde ons een bericht over het weer van die dag en wat hij daaruit had opgemaakt:

“Zaterdagavond heb ik naast de livestream ook de ontwikkeling van de buien gevolgd. Dit was een merkwaardige combinatie. Bij het naderen van de eerste bui viel me op dat deze vóór Ede teruggehouden werd: er vormde zich tegen 21 uur een holle boog net als in het amfitheater, met Ede als middelpunt. Dit was wonderlijk om te zien!

Tegelijkertijd gebeurde waar ik voor gewaarschuwd had: er vormde zich nog een nieuwe actieve buiencel aan de buitenrand van die boog. Tegen 21:50 kwam die bui alsnog bij Ede aan, maar dat duurde dus drie kwartier (tweede afbeelding), wat veel langer is dan je normaal zou verwachten. Zien we hier iets van de strijd in de hemelse gewesten?”

Ik moet zeggen dat ik zelf best nuchter ben als persoon en zeker als christen. Maar toen ik bovenstaande los deed dat me wel wat.

En toen volgde het concert. Wat een ervaring! Onder een stralende zon trapten we af met 10.000 redenen tot dankbaarheid. Er waren (gelukkig) alsnog vele mensen naar het concert gekomen en zongen luidkeels mee met de liedjes, en iets minder luidkeels met de nieuw aangeleerde liedjes 😉 maar al met al was het echt een feest. Er zijn prachtige beelden geschoten en van veel mensen heb ik mogen terugkrijgen dat ze het geweldig hebben gevonden. Dat maakt me oprecht dankbaar.

David Reitsma citeerde God in zijn Spoken Word op het laatst van de avond uit Jesaja:

“I am the Lord,
I created the heavens.
Like an open tent
I made the earth and all is mine.”

Ik kon het niet helpen om bij die laatste zinnen terug te denken aan het verloop van de dag. Een dag die ogenschijnlijk ‘in het water’ ging vallen, wat me gefrustreerd maakte, en me vulde met onbegrip naar God toe. Vervolgens gaf Hij ons een stralende avond om een concert in op te nemen.

“I made the earth and all is mine”, zegt God. De schepping, de natuur en bovenal het weer is van Hem.

Ik heb een stil vermoeden dat ik afgelopen zaterdag toch wel een lesje heb gehad in het vertrouwen op God.

En er is nog een mooie live recording uit voortgekomen ook nog!